Bingons Historia

Bingons Historia

Säkert har du hört om och antagligen själv spelat Bingo! Bingo är det klassiska spelet som handlar om att matcha nummer på ett bingobricka med de nummer som slumpmässigt dras och ropas ut. Traditionellt sett är målet att fylla i ett antal nummer i rad – då får man “Bingo” –  men idag finns det en hel del varianter och vissa fungerar lite annorlunda. Bingo har spelats i århundraden, och idag ska vi ta en titt på hur det här simpla med roliga spelet vann popularitet både att spela för pengar men även att spela med vänner bara för skojs skull. Låt oss dyka in Bingons historia!

Vad är Bingo?

Innan vi reser bakåt i tiden ska vi tala lite om precis vad Bingo är. Om du redan vet allt som finns att veta om hur man spelar Bingo kan du skicka denna delen!

Bingo är ett turspel med hög popularitet inte bara i Sverige utan även i resten av världen. I spelet Bingo har man en Bingobricka med nummer, och så ropas siffror ut, en efter en. För varje siffra som ropas ut ska man försöka hitta denna siffra på bingobrickan. Finns denna siffran på den brickan som man har så markerar man den med en vanlig markör eller en bingopenna. När man har fått en hel rad markerad – det kan vara diagonalt, lodrätt eller horisontellt – så utropar man “Bingo!”. Då har man vunnit spelet och kanske en vinst.

Det finns självklart en hel del versioner av Bingo och andra turspel som är ganska lika Bingo. Oftast handlar Bingo som sagt om att vinnaren tar hem pengar eller någon annan form av vinst, men så behöver det inte nödvändigtvis vara. Man kan även spela Bingo med vänner helt enkelt utan att några pengar eller någon vinst står på spel, men för de flesta är vinsten en spännande del av spelet som man helst inte vill vara utan.

Förutom att Bingo är kul för spelare så är det även ett populärt sätt att samla in pengar för små klubbar och organisationer.

När uppfanns Bingo?

Man kan ju inte direkt säga ett exakt datum då plötsligt Bingo kom till, men vi kan spåra Bingo tillbaka hela vägen till 1530-talet i Italien. Det var nämligen där Lotto skapades, och Lotto var den “första” versionen av Bingo kan man väl säga. Folk har fortsatt att spela Bingo i Europa under de senaste hunda åren, och utvecklas bara mer och mer.

Långt innan Bingo har dessutom självklart en hel del andra turspel funnits. Turspel har nog i stort sätt alltid funnits! Det är helt enkelt inbyggt i oss att vi tycker att spel med en del tur i är automatiskt spännande och roliga. Det skadar ju inte att man får chansen att ta hem pengar om man faktiskt skulle vinna också! Inte konstigt att Bingo är en sådan uråldrig succe.

Bingo får sitt namn

Edwin S. Lowe var den man som man kanske kan säga verkligen uppfann Bingo, eftersom han namngav spelet och modifierade det till ungefär vad det är idag.

En dag när han var på väg hem från jobbet såg han en grupp av människor som spelare ett spel som alla verkade väldigt entusiastiska om – det spelet kallades för Beano och var mycket likt Bingo som vi känner till det idag. En kvinna fick en rad, och hon blev så överraskad och lycklig att hon råkade ropa ut “Bingo” istället för “Beano”! Det tyckte Edwin lät som ett bra namn och det la han snabbt på minnet – och det var så Bingo fick sitt namn.

Edwin testade spelet hemma med vänner och märkte att de tyckte att det var lika intressant som honom och de han hade sett spela spelet. Då bestämde han sig för att antagligen skulle många mer njuta av det, och så började han sälja detta spel. Han hade rätt. Det tog inte långt tid förrän det spreds över världen! Alla verkade älska att spela Bingo! Bingo fortsatte att spridas vidare för varje år som gick.I 1930-talet började Edwin försäljningen av detta nya spel, och bara 20 år senare nådde spelet Sverige.

När Bingo kom till Sverige

Det var som sagt på 1950-talet då vi svenskar äntligen blev introducerade till Bingo. Det började med att Bingo var ett sätt för idrottsklubbar att samla in pengar till sina verksamheter – men det tog inte allt för långt tid tills Bingo i Sverige började handla om mycket mer än så. Folket ville spela Bingo bara för att spela Bingo!

Bingolotto är något som absolut hjälpt att sprida turspel som Bingo över hela Sverige. Du har säkert hört om TV-programmet Bingolotto som låter dig se andra spela och vinna live – något väldigt spännande om man själv spelar Bingo och tycker om att drömma om att ta hem en rejäl vinst. I många år brukade familjer samlas varje vecka framför TV:n för att se på Bingolotto. Populariteten har minskat sedan programledaren Loket slutade, men det finns ändå många som tittar på Bingolotto varje vecka.

I 1970 kunde man spela Bingo nästan överallt i Sverige. På över 500 platser kunde man hitta Bingospel! Det brukade inte handla om att vinna pengar på den tiden utan det var faktiskt saker man hade chansen att vinna. I början brukade man inte alls vinna pengar, utan istället vann man saker. Och det sociala var bland det viktigaste med bingo. Folk använde det som ett sätt att umgås och ha kul med varandra.

Idag har bingohallarna blivit mycket färre än det höga antal på den tiden – i dagsläget så finns det ungefär 100 bingohallar i Sverige. Det finns fortfarande en hel del människor som älskar Bingo och älskar att spela Bingo i bingohallar, men det är nog både antalet bingoälskare som minskat och antalet som spelar i hallar som minskat. Idag finns som sagt bekvämare och enklare sätt att spela Bingo på nätet. Dessutom erbjuds en stor mängd av andra spel som också är spännande och kan ge dig chansen att vinna pengar, och det är nog därför Bingos popularitet har minskat något.

Online Bingo har varit igång sedan 2006

Sedan 2006 har online bingo varit igång – och med onlinevarianten som lanserades kom en del av populariteten tillbaka! Det finns så mycket positivt med att kunna spela online så det är inte konstigt att fler började spela igen när onlinebingo skapades och lanserades.

Onlinebingo har gjord bingo så lättillgängligt och bekvämt. Onlinecasinon med Bingo är dessutom öppna 24 timmar om dagen 7 dagar om veckan, så det spelar ingen roll vilken tid det är när du får ett sug att spela.

Och online bingo har utvecklats en hel del sedan 2006. Idag kan du inte bara spela Bingo på din dator utan du kan dessutom spela på mobilen. Detta gör det möjligt för dig att spela från var som helst, vare sig det är på bussen eller toaletten!

För att inte nämna varianterna som har kommit ut. Numera kan du hitta massor av olika varianter online, ännu fler än de du kan hitta om du vill spela Bingo fysiskt.

Vart kan man spela Bingo?

Att spela Bingo i bingohall

Att spela Bingo i en bingohall är kanske det mest klassiska och vad man tänker på när man tänker på att spela Bingo. I en bingohall sitter folk med sina bingobrickor och så ropar någon ut nummer efter nummer. Man markerar de nummer som ropas ut på sin egen bricka, och så fort man får en rad säger man “Bingo!”. Då har man vunnit.

Den största fördelen till att spela på bingohall är nog den sociala aspekten. Mellan rundor av Bingo brukar man fika och prata med andra spelare, något som inte kan ske samma sak om man spelar online.

Det kan också helt enkelt kännas kul att spela med riktig Bingobricka och att faktiskt använda en penna eller markör för att kryssa ut de nummer som ropas upp. Att man inte kan spela när som helst kan vara en nackdel – men kan också ge dig någonting att se fram emot varje vecka!

Att spela Bingo online

Online Bingo skapades nästan så fort som internet gjorde det. Och inte är det svårt att förstå varför! Online bingo har blivit väldigt populärt och massor av människor spelar Bingo online varenda dag. Online Bingo erbjuder en slags bekvämlighet som man inte får om man spelar i Bingohall.

Om du vill spela Bingo online finns det en hel del alternativ för dig att välja mellan. Det viktiga är att du ser till att välja en säker sida att spela på så att Bingospelet inte är riggat eller din information blir stulen. Det säkraste och bästa är att du väljer en spelsida som har svensk licens. Om en spelsida har svensk licens kan du känna dig trygg eftersom svenska myndigheter reglerar och har koll på spelbolaget bakom online Bingo sidan. Detta garanterar att spelen är som de ska vara och att du får ut dina eventuella vinster.

Såklart är inte säkerhet det enda som är värt att tänka på heller. Annat som är viktigt är designen på sida, urvalet av spel och kanske om du kan spela Bingo på mobil eller inte. Kundtjänst kan också vara väldigt viktigt såklart.

Visst saknar online Bingo en del av den sociala aspekten av Bingo, men detta betyder inte att det inte finns anledningar att välja online bingo. Den största fördelen är nog att du kan spela precis när som helst och slipper såklart även en resa till bingohallen. En annan väldigt stor fördel är att det är väldigt lätt för dig att experimentera och prova flera versioner av Bingo när du spelar online. I många bingochattspel kan du dessutom ändå chatta med andra spelare, så du blir inte helt och hållet utan socialt umgänge även online!

Framtiden för Bingo

Med så snabbt som framtiden utvecklas är det ingen fråga om att Bingo och turspel i huvudtaget kommer fortsätta att utvecklas i rasande takt. Med framtidens spännande utveckling inom teknologi och 3D-världar kommer man troligtvis snart kunna spela i bingohallar på nätet! Genom att ta på ett headset kommer man alltså kunna spela precis som om man fysiskt befann sig i en Bingohall, och då får man verkligen ut det bästa av två världar. Inte bara får man bekvämligheten av att kunna spela online, men man får även upplevelsen av att besöka en Bingohall och dessutom kan man prata med andra spelare under rundorna precis som man skulle ha gjort om man hade besökt en bingohall på riktigt. Troligtvis kommer dessutom kostnader vara något lägre eftersom allt sker virtuellt!

FAQ: Vanliga frågor om Bingo

Är Bingo fortfarande populärt?

Ja! Bingo är fortfarande väldigt populärt, och sedan online Bingo lanserades återupplivades populariteten på ett nytt sätt. Även om färre kanske kommer till Bingohallar betyder det inte att det faktiskt är färre som älskar att spela Bingo. Många spelar helt enkelt framifrån.

Vad betyder ordet Bingo?

Vi har tagit ordet Bingo från andra språk där samma ord gäller, men det är okänt vart ordet faktiskt kommer ifrån och vad det skulle kunna betyda.

Kommer Bingo dö ut?

Det finns ingen anledning att tro att Bingo kommer att dö ut! Människor har alltid älskat turspel, och kommer troligtvis alltid att fortsätta älska turspel. Bingo har blivit så populärt och spridits över så stora delar av världen att det är väldigt otroligt att detta turspel någonsin kommer att försvinna.

Slutgiltiga tankar

Bingo, och särskilt turspel, har redan varit populärt i århundraden innan modern teknologi skapades, men när internet kom förändrade det verkligen mer. Idag finns det så många sätt att spela Bingo, både i bingohallar, på datorn eller mobilen och till och med på parkeringsplatser. Detta är såklart fantastiskt för den som älskar att spela på turspel! Tillgängligheten har verkligen aldrig varit bättre och det finns fortfarande många entusiastiska bingo älskare i nutiden. Hur ser framtiden ut för bingo? Kommer några nya, spännande versioner utvecklas? Troligen! Det återstår för oss alla att se vad som händer med Bingo i framtiden, men vi tror framtiden är strålande.