Hur du spelar harpan

Hur du spelar harpan

Harpan är en klassisk patiens som de flesta säkerligen kommer ihåg från de tidiga datorerna. Idag finns det flera olika varianter och svårighetsgrader. Spelet går även under namnet Klondike på vissa ställen. I den här texten kommer du lära dig allt du behöver veta om Harpan.

Om Harpan kortspel

Harpan spelas med en klassisk kortlek med 52 kort utan jokrar. Det går att spela både online och med en fysisk kortlek. Det är inte känt vart kortspelet kommer ifrån från början, men Harpan fick ett uppsving när det var ett av standardspelen på Windowsdatorer. Harpan är ett väldigt populärt spel eftersom du kan spela det helt själv. Du kan alltså utmana dig själv och försöka vinna så många gånger som möjligt utan förlust. Det är också ett avkopplande spel där du tränar hjärnan och ditt logiska tänkande.

Hur ser spelreglerna ut i harpan?

Om du spelar Harpan online behöver du inte dela ut korten utan kan börja spela direkt. De flesta börjar med att flytta de kort som ligger på spelplanen. Du kan bara lägga rött på svart och vice versa. Du måste även lägga korten i fallande ordning. När du inte har några fler drag på spelplanen får du börja dra kort ur plockhögen. När högen är slut kan du börja om igen.

Skulle du ha en tom plats på spelplanen kan du bara lägga ut kungar. Om du har flera kort som ligger i fallande följd kan du flytta samtliga på en gång. Skulle du försöka göra en förflyttning som inte går kommer korten åka tillbaka till sin plats.

När du spelar Harpan online kan du välja om du vill dra ett kort åt gången eller tre kort i plockhögen. Om du drar tre kort blir det mycket svårare att vinna.

Vad går spelet ut på?

Spelet går ut på att du ska frigöra alla stängda kort och bilda fyra olika högar där du sorterar korten efter färg och nummerordning. Essen ska alltid ligga längst ner och kungarna överst. Du vinner först när du sorterat korten i alla fyra högar.

Strategier för att vinna

Det finns en rad olika strategier för att vinna i Harpan. En av de vanligaste strategierna är att få fram de upp-och-nedvända korten först. Om du inte får fram dessa tidigt är det väldigt svårt att vinna. Därför bör du alltid fokusera på högarna på själva spelplanen innan du tar kort från plockhögen.

En ytterligare strategi är att lägga upp så många kort som möjligt i de fyra spelhögarna så tidigt som möjligt. Man ska dock försöka hålla högarna ganska jämna. Annars är det risk att du inte kan flytta de korten du vill på spelplanen.

Spela med poäng

I vissa varianter kan du spela med poäng. De flesta använder sig av reglerna från Microsoft där du kan få upp till 24 113 poäng. Du får till exempel 5 poäng varje gång du spelar ett kort från spelplanen till en av basrutorna. Du kan också få en tidsbonus om du är tillräckligt snabb. På vissa sajter kan du tävla mot andra spelare och se vart du placerar dig på topplistan.

Detta behövs för kortspelet Harpan

Det enda du behöver för att spela Harpan är en kortlek. Om du vill spela via en dator behöver du bara ha tillgång till nätet. Det finns flera olika gratisvarianter av Harpan på nätet. Normalt behöver du inte ens skapa ett konto för att spela. Du kan dock skapa ett konto hos vissa sajter om du vill kunna spara din statistik och dina resultat.

Vanliga frågor och svar

Vart kan man spela harpan gratis?

Du kan spela Harpan gratis på flera olika sajter på nätet. Du behöver bara söka efter ”spela Harpan” så får du fram flera olika alternativ. Det går även att spela från en mobil eller surfplatta om du föredrar det.

Vilka spelvarianter finns det i harpan?

Några av de vanligaste varianterna av Harpan är Klondike och Spindelharpan. Det finns även varianter kallade Tripeaks och Pyramid. Om du tröttnar på orginalet kan du alltså testa någon av dessa spel.

Hur vinner jag harpan?

Du vinner när du har sorterat alla korten efter färg i fyra olika högar. Alla ess ska ligga längst ner och kungarna överst.

Kommentarer är stängda.