Lär dig spela Spindelharpan på nolltid

Lär dig spela Spindelharpan på nolltid

De flesta av oss är bekanta med Spindelharpan genom våra Windowsdatorer, men visste du att spelet har en nästan 100-årig historia? Den tidigaste omnämningen av spelet var under 30-talet och även om spelet har ändrats något sedan dess så är reglerna på det stora hela desamma.

De flesta av oss har någon gång spelat Patians, och om du någon gång har ägt en Windowsdator så är du kanske bekant med Spindelharpan. Spindelharpan är en variant av Patians som får sitt namn från de åtta högar som man delar upp färdigspelade kort i, dvs samma antal som en spindels åtta ben. Är du van Patiansspelare på jakt efter en ny utmaning eller hel nybörjare så är Spindelharpan online ett spel som är enkelt att lära sig och värt att prova på.

Hur spelar man Spindelharpan?

Spindelharpan påminner på många sätt om vanlig Patians och vana Patiansspelare kommer garanterat att känna igen flera av reglerna. Spindelharpan självt har flera olika varianter som skiljer sig både i antal spelade kort och i regler, men på det stora hela så är grundreglerna desamma och de flesta varianter spelas med 104 kort, eller två kortlekar utan joker.

Spelet börjar med att du blandar korten innan du delar upp cirka hälften, eller 54 kort, vända neråt i tio olika kolumner. De sista 10 korten lägger du vända uppåt. När du är klar så kommer du att ha 6 kolumner med 5 kort och fyra kolumner med 6 kort. De kvarvarande 50 korten lägger du tillfälligt åt sidan, de kommer du att använda senare under spelets gång.

Nu spelar du dina kort i stortsett på samma sätt som du gör i vanliga Patians. Med andra ord så är ditt mål att arrangera korten i korrekt ordning från Kung till Ess, och du kan flytta runt korten hur du vill så länge du lägger dem i korrekt ordning. Med andra ord så kan du till exempel inte lägga en fyra ovanpå en Kung eller en Kneckt ovanpå en åtta.

När du har slut på drag bland de korten du har framför dig på bordet så drar du 10 kort från högen som du lade åt sidan tidigare. Dessa lägger du ovanpå de tio kolumnerna vända uppåt. Nu är det mycket möjligt att korten framför dig kommer att vara i fel ordning och det är helt okej. Notera dock att om du till exempel får en tia ovanpå en femma så kommer femman att vara blockerad av tian tills du har flyttat den någon annanstans. Du kan dock fortfarande fortsätta att lägga kort ovanpå tian så länge dessa är i rätt ordning.

När du har lyckats få en stege från Kung till Ess så flyttas dessa kort till en av de åtta högarna. De är nu klara och ute ur spelet. När du inte längre har några kort framför dig att spela för så har du vunnit spelet.

Olika varianter av Spindelharpan

Som tidigare nämnts så finns det varianter där du spelar med både fler och färre kort, fast dessa är sällsynta. För det mesta spelar du alltid med 104 kort oavsett vilken variant som du spelar. Grundreglerna är också på det stora hela detsamma. Det som skiljer sig åt brukar istället vara hur många färger du spelar i spelet.

För nybörjare så brukar det rekommenderas att man spelar med en färg. Detta är den lättaste varianten, medan spel med två färger är mellansvårt, och fyra färger är svårast och passar bäst för avancerade spelare. Skillnaden mellan att spela med en färg och två eller fyra är att du i de två sistnämna utöver att arrangera korten från Kung till Ess också måste arrangera dem utefter färg, så Hjärter för sig, Spader för sig, osv. Detta innebär att du behöver tänka till lite extra innan du gör ett drag då minsta misstag kan vara skillnaden mellan om du klarar av att slutföra spelet eller inte.

Kommentarer är stängda.