UNO – Så spelar du

UNO – Så spelar du

UNO är ett klassiskt och populärt spel älskat av miljontals människor världen över. Med de färgsprakande korten tillåts spelare njuta av underhållningen med UNO med 1–10 andra spelare. UNO är bäst anpassat spelare över sju år, men även yngre kan vara delaktiga.

Nyfiken på hur man spelar UNO? Läs vår guide här.

Målet med UNO

Målet med UNO, moderna versioner så väl som klassikern, är att vara först ut med sina kort på handen. Det som gett UNO sitt namn är att man måste utropa “UNO” innan man lägger ut det sista kortet. När man spelar flera omgångar UNO är vinnaren den spelare som samlat på sig lägst poäng under de olika omgångarna.

Såhär spelar du

Varje spelare börjar med sju kort och dessa delas ut med framsidan nedåt så att endast spelarna ser sina egna kort. Återstående kort läggs i en så kallad “draghög” med framsidan nedåt. Bredvid denna hög görs utrymme för en “kasthög”, det vill säga när man placerar sina kort när man spelar. Det översta kortet i draghögen ska placeras i kasthögen, och detta blir det första kort man spelar med.

Den första spelaren (enklast är det att börja med den yngsta) börjar och spelet följer sedan medurs. Varje spelare måste matcha det översta kortet i kasthögen antingen med siffran, färgen eller symbolen (specialkort). Om det till exempel ligger en gul 6:a i kasthögen så måste spelaren antingen lägga ett gult kort eller en 6:a. Man kan också lägga ett specialkort (som vi går igenom senare).

Om spelaren inte kan matcha kortet, eller väljer att stå över omgången, måste denne ta ett kort från draghögen. Om spelaren kan, och vill, spela med kortet hen plockar upp får hen lägga detta kort. Sedan går spelet vidare till nästa deltagare.

Spelet fortsätter tills en spelare endast har ett kort kvar. I det ögonblick en spelare endast har ett kort kvar måste hen utropa “UNO” för att vinna. Om hen glömmer och en annan säger UNO istället måste spelaren dra två nya kort som straff.

När en spelare inte har några kort kvar samt kommit ihåg att ropa “UNO” är spelomgången över och man räknar ut vinnaren.

Specialkort i UNO

Kortspelet UNO är som sagt känt för sina så kallade specialkort. Alla andra kort är värda sin motsvarande valör.

Vändkortet

Med vändkortet växlas turordningen i spelet. Om man till exempel spelade medurs när kortet lades kommer spelordningen nu ändras till moturs.

Stoppkortet

Med stoppkortet får nästa spelare stå över sin tur.

Färgkort

Ett färgkort symboliserar att spelaren som lägger kortet får byta färg på högen. Men hen kan också välja att fortsätta med samma färg om hen bara vill bli av med sitt färgkort.

Drag 2-kort

Ett drag-2kort tvingar spelaren som kommer härnäst att dra två kort från draghögen och dessutom stå över sin tur.

Färg +4-kort

Ett sådant här roligt kort innebär att spelaren som lägger kortet får byta färg på högen samt tvinga spelaren som står på tur att plocka upp fyra kort från draghögen. Spelaren måste dessutom stå över sin tur.

Kommentarer är stängda.